| за нас | правила | контакти |

издание 1
България и светът в християнска перспектива
май 2004
  " Страстите Христови " / Филмът
 
Mel Gibson

" Често ме питат защо реших да направя филм за страданията на Нашия Господ. Обикновено отговарям, че повече от 10 г. живеех с желанието да направя този филм, което е вярно. Мнозина изглежда този отговор ги задоволява. В действителност, разбира се, нещата са по-сложни и водят началото си от времето в което, аз се озовах в капана на чувството за ужасна, самотна празнота....

Тогава, през този период на размисъл и молитва, у мен за първи път се породи идеята да направя филм за страданията на Христос...
Моята нова надежда е “Страстите Христови” да помогнат на повече хора да познаят силата на Неговата любов и Го оставят да им помогне да се спасят.

Мел Гибсън

из предговора към книгата  

Мел Коламсил Джърард Гибсън е роден на 3.01.1956, в Пийкскил, Ню Йорк, САЩ Той е шестото от единадесетте деца на Хютън и оперната певица Ан Гибсън. След началото на войната във Виетнам бащата Хютън Гибсън се изселва със семейството  в Австралия от страх, че може да мобилизират синовете му. Мел прекарва остатъка от детството си в Сидни. Завършва Националния институт по драматично изкуство. Като студент дебютира на сцената в "Ромео и Жулиета" и се снима във филма "Слънчев град" (1977).

След дипломирането си Мел Гибсън се присъединява към Southern Australian Theater Company  и става известен с главните си роли в класически пиеси.  През 1979 година Гибсън се насочва изцяло към киното и става известен в целия свят с  "Лудият Макс", най-успешния австралийски филм. За изпълнението на ролята на влюбен умствено изостанал мъж в "Тим"  получава първата си награда за най-добра мъжка роля на Australian Film Institute (AFI).  След поредица от успешни роли в Австралийски продукции Гибсън дебютира  в американското кино в 1984 г. в "Баунти".

След кратко оттегляне Гибсън се завръща на екрана в хита "Смътроносно  оръжие" (1987) в ролята на енергичното ченге Мартин Ригс, където му партнира Дени Глоувър. Успехът на филма вдъхновява създателите му за трите продължения като и в трите Гибсън и Глоувър си партнират в ролята на съответно доброто и лошото ченге. В продукцията на Франко Джефирели "Хамлет" (1990) Гибсън получава ролята на измъчения принц. "Хамлет" е първият филм продуциран от наскоро създадената продуцентска компания на Гибсън Icon productions. 

През 1993 година Мел Гибсън се изявява за първи път като режисьор в "Човекът без лице", но 1995г. е неговия звезден миг - епичният филм "Смело сърце", нa който той е режисьор и изпълнител на главната роля печели сърцата на милиони зрители по цял свят. Историята на шотландския благородник от 13-ти век сър Уилям Уолис във филма за средновековието "Braveheart" печели награди "Оскар" в 5 категории, включително за най-добър филм и режисьор. Гибсън разнообразява гамата от роли с участието си като гласа на Джон Смит във филма на Уолт Дисни "Покахонтас" (1995). В края на 90-те Гибсън се снима в няколко криминални трилъра - "Теория на конспирацията" (1997) с Джулия Робъртс и "Разплата" (1999). През 2000 година се снима в главната роля в хита "Патриотът", където играе ролята на неволен герой в Амриканската революция. 

Мел Гибсън е женен за Робин Мур. Той е един от малцината холивудски звезди, които имат стабилен брак повече от 20 години и  седем деца.

Мел Гибсън е посветен католик. Израстнал в семейство на вярващи, той е учил в католическо училище. Според собствените си признания, винаги е бил вярващ. Но преди 12 г. преживява криза. Въпреки славата, успеха и парите той чувства празнота. Завладява го мисълта  за самоубийство. Тогава се връща към молитвата и писанията за живота на Исус Христос. Това го спасява и в него остава убеждението, че един ден всичко това, което се е трупало в душата му трябва да излезе навън. Така се ражда идеята за филма "Страсти Христови", която той финансира със собствени средства.

 

 

Създателите на филма
Режисьор....  Мел Гибсън

Сценаристи....

 Бенедикт Фицджералд
 Мел Гибсън
Продуценти....

 Брус Дейви
 Мел Гибсън
 Стивън Макевийти
 Енцо Систи

Музика....  Лиса Джерард

       Участват:

    
Исус Христос....  Джеймс Кавийзъл 
Мария....  Мая Моргенщерн 
Мария Магдалена....  Моника Белучи 
Йоан Заведеев....  Христо Живков 
Пилат Понтийски....  Христо Шопов 
Юда Искариотски....  Лука Лионело
Сатана....  Розалинда Челентано
съпругата на Пилат....  Клаудия Герини 

 

  Сценарият

Филмовият разказ следва описанието на събитията в Новия завет и в книгата "Печалните Страсти на Нашия Господ Исус Христос според виденията на Ане Катерине Емерих".

Ане Катерине Емерих(1774 - 1824) е родена във Фламше, област Вестфалия, Германия, в бедно селско семейство. На 28 годишна възраст постъпва в августинския орден в Агнетенберг, Дулмен. Нейният ентусиазъм, склонност към мистичното, пълната й всеотдайност в църквата, странната й сила в съчетание с крехкото здраве притеснявали останалите монахини и те се отнасяли към нея с лека антипатия. Нейната искреност, състрадание и съчувствие към страдащите покорявали сърцата на вярващите и нуждаещите се в цяла Вестфалия.

През 1812 след затваряне на манастира, тя  намира подслон в дома на една бедна вдовица. Следващите години от живота си Ане Катерине Емерих прекарва прикована на легло. В 1819 г. при нея идва известният по онова време поет Клеменс Бретано. Той записва нейните видения, свързани с живота на Исус Христос. Монахинята умира в Дулмен през 1824г. През 1833г. излиза първата книга от съвместния труд с Бретано - "Печалните Страсти на Нашия Господ Исус Христос според виденията на Ане Катерине Емерих".

Виденията на Ане Катерине Емерих влизат в подробности, често незначителни, които им придават яснота и живот, които поддържат вниманието на читателя. Катрините се описани така образно, сякаш се виждат с физически очи. 

В Новия завет събитията са описани в четирите евангелия - от Матей, Марко, Лука и Йоан.

 

  Медийни реакции

Ако погледнем в rottentomatoes.com, където се прави преглед на всички филми, излезли на екран и се събират мненията на водещи критици в САЩ, филмът “Страстите Христови” събира 54% одобрение. При това рецензиите са напълно констрастни. Положителните оценяват постигнатата дълбочина в  емоциите, забележителното актьорско присъствие, техническите умения на екипа, всеотдайността на целия състав направят филма, независимо от всичко.

На другият полюс критиците обвиняват Гибсън, че “снимайки Евангелията на Новия завет, използва огън и жупел от Стария завет и неговите “Страсти” предизвикват нещо противно на Исусовия дух - непростителност.

Водачи от Католическата и Протестанската църкви в Германия, присъединявайки се към еврейската общност обвиняват Гибсън за “твърде отрицателно изобразяване” на евреите.

Ватикана официално не е направила изявление за филма. Някои високопоставени представители споделят  в частни разговори, че не намират филма за антисемитски. Папа Йоан-Павел II, гледал филма на специална прожекция преди официалната премиера намира, че събитията са представени достоверно. Актьорът Джеймс Кавийзъл, който играе Исус, е имал частна аудиенция във Ватикана на 15 Март 2004г. Кавийзъл, който е посветен католик, е получил благословията  на папата.

Британско Интернет издание обвинява църквите, които поддържат филма в двоен стандарт – църквите, които традиционно те се борят срещу насилието във филмите, сега приканват хората да гледат един филм, пълен с насилие.

Филмът се разпространява добре в Централна и Южна Америка, където католическата църква има силно влияние. При предварителните прожекции в Куба, много зрители са били видимо развълнувани, а някои дори плачели.

Катар е първата страна в Близкия Изток, в която филмът се прожектира публично от 31 март.

Палестинският лидер Ясер Арафат е гледал филма на DVD на частна прожекция и негови сътрудници казват, че не смята филма за антисемитски.

Филмът се прожектира нецензуриран в Сингапур, където консервативното правителство цензурира много високопечеливши филми.

.................................................................................................................................................

  Полезни препратки
http://www.thepassionofthechrist.com

- официалният сайт на филма

http://www.rottentomatoes.com

- мнения на филмови критици

http://www.christianitytoday.com

- статията на Майкъл Медвед "Страст и предрасъдъци" (на английски)

www.thepassion.tv/

- Мел Гибсън, Дж.Кавийзъл, М.Моргенщерн за филма (на английски, видео)

Повече за филма: Събитието
www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията