| за нас | правила | контакти |

издание 3
България и светът в християнска перспектива
Дата: г
 

Наркотици / Кокаин

 
 

От векове южноамериканските индианци в района на Андите дъвчат листата на вечно зеления храст кока, за да потиснат усещанията за глад, студ и умора.Веществото което въздейства по този начин, се нарича кокаин, а неговото съдържание в растителния материал е от порядъка на един процент.

Описание: алкалоид, който се извлича от листата на растението кока или се получава синтетично. Предлага се под формата на бял прах. Приема се по три начина - смъркане с ноздри, натриване на горните венци и поставяне в роговицата на очите. Най-разпространено е смъркането на т.н. магистрала чрез тръбичка или директно.

Действие: има силно стимулиращо, възбуждащо еуфорично действие с краткотраен ефект - 30 до 40 минути. Той е силен психо-стимулант, към който се развива психическа зависимост. Създава рискове за сърдечната дейност, предизвиква еуфория, опиянява. Понякога поражда чувството за тревога и паника.

Последици: продължителната употреба предизвиква депресия или параноя, перфорация на носната преграда, ако се приема чрез смъркане, формира се силна психическа зависимост. Смесването на кокаин с други вещества води до по-бързо развитие на зависимост.

 

Крек

- химичен дериват на кокаина

Описание: кафеникави кристали. Приема се чрез пушене с лула, наргиле. По-силен от кокаина.

Действие: има много бързо действие, причинява еуфория, прилив на сили и чувство на могъщество.

Последици: често еуфорията нараства в немотивирана жестокост. Употребата предизвиква силна психическа зависимост, смущения в дишането, сърдечна слабост. Много бързо се привиква, може да доведе до самоубийство.

за наркотиците:

www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията