| за нас | правила | контакти |

издание 3
България и светът в християнска перспектива
Дата: г
 

Наркотици / Асоциация РЕТО

 

Разглеждайки възможностите, които има за лечение и рехабилитация на наркозависими в България, решихме да представим испанската асоциация "RЕТО a la Esperanza", която е неизвестна за широката общественост в България. РЕТО се ползва с много добра репутация в Испания. Нейните центрове се предлагат като алтернатива на затвора за наркозависими, осъдени да престъпление.

 

  Преди 20 години в Испания едно християнско семейство приютява наркоман в дома си. След месец ги обрал и изчезнал за известно време, после пак се върнал...и така три пъти. Позната история, нали? Необикновеното в нея е, че в тези хора не угаснало желанието да помогнат - те отново приютили младежа, после и негов приятел...после още един. В един момент къщата се оказала тясна и те решили да направят нещо, за да помогнат на повече наркомани. Наели къща в Сантандер, позната днес като RETO 1. С времето нуждата от място нараствала, тъй като центърът започвал да става все по-известен и разполагал с висок показател на рехабилитация. Скоро се отворили и други приемни къщи в Кантабрия и други испански провинции. Така се създала неправителствената организация "Асоциация Reto a la Esperanza", чиито членове в по-голямата си част били бивши наркомани. Тези хора, вече освободили се от проблемите на пристрастяването, почувствали желание да се грижат за други хора, на които можели да помогнат с опита си и посвещаването си, произхождащо от една истинска вяра и състрадание.
 

Федерико Росадия Ариас, президент на РЕТО разказва:

"Искахме да изградим едно бъдеще на надежда за нас и за всички онези хора, които искат да излязат от ада на дрогата. По онова време имаше много малко начини, които да направят възможна рехабилитацията на токсикоманите в Испания. Повечето бяха частни центрове, които искаха безумни суми и това правеше невъзможно постъпването на хората като нас, които произхождаха от семейства без финансова възможност да си го позволят. Затова предлагането на напълно безплатна помощ се превърна в основен принцип на РЕТО: всеки, който поиска помощ да може да я получи, без парите да са пречка.

Нашите първи източници на приходи се състояха в малки работи: ръчно миене на коли "на добра воля" (превърна се в емблематично за плажовете в Сантандер), събиране на старо желязо, събиране на картон и други услуги, които извършвахме в замяна на хранителни продукти. Повечето от нас нямахме професия. Дрогата е била целият ни живот.
Днес, след доста години, много неща са се променили в Рето. Научили сме много за това как да помагаме на един наркоман. Успяхме да станем квалифицирани професионалисти в една широка гама от длъжности, живеем в удобни къщи, които сме построили със собствените си ръце и можем да предложим помощта си на всеки, който е нуждае от нея.

Феноменът на пристрастяването също претърпя промени. СПИН-ът причини промяна в модела на консумация: малко са хората днес, които се дрогират чрез инжекции, вече не се употребяват наркотици, които преди години бяха много разпространени, но се появиха други, чиито пагубни последствия все още не могат да се контролират достатъчно (въпреки че сигналите са тревожни сред днешните младежи).

Има други неща, които не са се променили през цялото това време. Рето продължава да предлага помощта си безкористно и безплатно, на който се нуждае от нея. Нашата основа продължава да бъде вярата в Исус Христос, нашият водач във всяко действие продължава да бъде Библията. Мотивацията ни е искрената и практична (не само на думи) любов. Нашето "reto" (предизвикване на дуел) да се борим срещу проблема с наркотиците и нашата надежда си остават непокътнати."

 

Днес РЕТО има центрове във всички автономни провинции на Испания и още 10 страни в Европа и Америка.
Постъпването в центровете винаги е додоброволно, уговаря се предварително със заинтересованите чрез интервю, лично или по телефона. Целта на това интервю е от една страна, желаещите да се информират за всички аспекти, свързани с вътрешната дейност на центъра, а от друга страна работещите в центъра да получат представа за състояние пациента: семейно, социално, медицинско и съдебно.

Процесът на рехабилитация се извършва в режим на интернат, като има отделни места за мъже и за жени.

Не се отказва помощ на човек заради болест, бременост, култура, раса, религия или пол.

 


Изисквания при постъпване в центровете за рехабилитация на РЕТО:

а) Времето за престой в центъра е по желание, въпреки че в повечето случаи се счита за необходим един период от 8 до 12 месеца. Във всички случаи постъпването е напълно безплатно.

б) Ако е възможно трябва да се удостовери здравословното състояние на пациента с актуален лекарски доклад (за да се улесни следенето на здравето му), както и всякаква лична документация: паспорт, здравна книжка, съдебна документация и др.

в) Не се позволява употребата на никакви вредни за здравето вещества: наркотици, алкохол, цигари и др.

г) По време на абстиненцията пациентът остава под пряко наблюдение в приемната къща без да излиза.

д) Трябва да се приеме придружаването на назначен наставник.

е) Трябва да се спазва разписанието за всекидневните дейности.

ж) Пациентът участва, когато физическото му състояние го позволява, в различни дейности на центъра: кръжоци за уплътняване на времето, домашни работи и др.

з) Всеки център определя графика за посещения, обаждания, разполагане с пари и др.

и) В случай на постъпване на семейна двойка, мъжът и жената трябва да се разделят временно докато се сметне за необходимо. Специалисти от центъра помагат за възстановяването на семейството.

Програмата, по която работят всички центрове на РЕТО се състои от 3 етапа:

I. Дезинтоксикация

Това е най-деликатната и трудна фаза. Трае около 15 дни, в които пациентът се мотивираме в борбата му да се измъкне и продължи напред. Състои се в пълна дезинтоксикация чрез подходящи терапевтични средства, които позволяват да се открие проблема в организма, предизвикан от отровните вещества: дълги разходки, контакт с природата, фитотерапия и масажи, които правят по-поносим синдрома на абстиненцията.

През тази фаза пациентът трябва да се опитва да избягва всякакъв вид контакт със средата, в която е бил преди постъпването си в центъра. С изключение на специални обстоятелства, той не може да бъде посещаван, нито да се обажда по телефона, докато не минат 15 дни. Кореспонденция по пощата се позволява още от първия ден. Също така, докато трае този период, на роднините се предоставя цялата необходима информация за развитието на пациента от отговорниците или наставниците на къщата, в която живее.

II. Рехабилитация

Втората фаза започва след като минат първите 15 дни от постъпването. В нея пациентът се учи как да се оправя в ежедневието - от ученето на занаят до простото действие да съжителства с други хора.

Дейности, които се развиват в този период:

  • Занаятчийски кръжоци: фурниране и боядисване на автомобил, заваряване, дърводелство, зидарство, механика на автомобил, тапицерия, поправка на мебели и електроуреди
  • Организация на свободното време: спорт, школи по музика, театър и др.
  • Срещи със семейството: тук основна роля има така нареченото "Училище за родители". Чрез тази структура РЕТО се опитва да преодолее пропастта, която наркотиците са създали в семейните отношения и да укрепи основите за интегриране в обществото в благоприятен момент. В този процес роднините и близките също получават съвети и помощи от наставниците, които работят в центровете.

III. Интеграция в обществото

Това е етапът на завръщане към работата и обществото. Тук са най-много проблеми. От една страна са проблемите от срива в отношенията с обществото (съдебни процеси, сериозни грешки в предишната работа, раздели...). От друга страна, безработицата, слабата икономика и неподготвеността на работодателите затрудняват още повече задачата.

През 1992 РЕТО създава "Кооперативна общност" с основната цел да се превърне в платформа за интеграция в обществото. Чрез нея се осъществява връзка на рехабилитираните пациенти с фирми, фондации и асоциации, които да могат да им предложат почтена работа.

 

Още за дейността на РЕТО в България: интервю с Роберто Родригес

За контакт с РЕТО: тел. 02/ 996 41 48

е-майл: bulgaria@asociacionreto.org

http://www.asociacionreto.org

 

за наркотиците:

www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията