| за нас | правила | контакти |

издание 3
България и светът в християнска перспектива
Дата: г
 

Наркотици / Канабис

 
 

Вече няколко хилядолетия милиони хора консумират различни наркотични препарати, обединени под общото название канабис. Всички те се добиват от растение от семейството на конопа, т.нар. индийски коноп, който може да се отглежда във всяка страна с умерен или тропически климат. Канабисът е най-многотонажната стока в нелегалния трафик на наркотици. На черния пазар той се предлага под много названия, според мястото и начина на получаване и местния жаргон - марихуана, ганджа, джоинт, дага, киф, бханг, трева и други.

  • Марихуана е смес от изсушените листа, стебла и цветове на канабиса.
  • Ганджа е по-силен наркотик, защото в него се съдържат само съцветия и пъпките на растението.
  • Хашиш се получава от смолата, отделена от цъфналите връхчета на конопа и е десетина пъти по-силно действащ от марихуаната.

Описание: канабисът е най-използваният наркотик в света. Той е въвеждащ наркотик. Най-често се пуши в комбинация с тютюн или с други наркотични вещества.

Действие:предизвиква лека еуфория, влияе върху мисленето и възприятията. Приемането му предизвиква ярки възприятия, повишено самочувствие и сексуално желание, водещо до рисково поведение.

Последици: веществото предизвиква паметови разстройства, когато се употребява продължително време и в големи количества. Намалява възможностите на индивида да решава по-сложни задачи. Причинява психична зависимост, леност, апатия, празноти в паметта.
Преките физиологични и психични ефекти от приемането на този наркотичен препарат са: нарушено чувство за пространствена и времена ориентация, нарушена координация и забавени реакции, ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане.
Продължителната му употреба води до респираторни заболявания и рак на белите дробове, увреждане на мозъка, нарушени волеви процеси, негативни настроения и нагласи, намаляване способността за концентрация. Формира се психическа зависимост и със сигурност води към употребата на "твърди" наркотици (например хероин).

за наркотиците:

www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията