| за нас | правила | контакти |

издание 3
България и светът в християнска перспектива
Дата: г
 

Наркотици / Инхаланти

 
 

Редица леснолетливи вещества с различен химически състав имат силно изразено въздействие върху централната нервна система на човека. Подобни на тях летливи разтворители днес са едни от най-често употребяваните наркотици.

Описание: Приемат се като изпаренията на веществата с неркотично действие се вдишват от какви ли не: газове за запалки, спрейове, препарати за химическо чистене. Очевидно става дума за евтини, леснодостъпни материали, които за разлика от другите дроги не подлежат на никакъв контрол.

Действие: въздействието на инхалантите наподобява до известна степен алкохола. Отначало се наблюдава възбуда, слаба еуфория и веселост; после замъгляване на съзнанието загуба на ориентацията, нарушена координация на движенията, сънливост.
Ефектите от летливите разтворители идват бързо, но и скоро отшумяват.

Последици: особено опасно е завирането на главата в полиетиленова торбичка с поставени вътре материали за инхалиране. При замайването от високата концентрация на парите може да се достигне до задушаване. Директното впръскване на аерозол в устата пък е в състояние да замрази и запуши пътя на въздуха и също да причини смърт.
Прекитете физиологични и психични ефекти са: нарушение в координацията и възможностите за преценка; нарушение на възприятията; спазъм на дихателните пътища и задушаване. Продължителната употреба води до възпаления на ноздрите, хрема, обриви около носа и устата, понижен апетит, намаляване на теглото, увреждане на нервната система.

 

за наркотиците:

www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията