| за нас | правила | контакти |

издание 3
България и светът в християнска перспектива
Дата: г
 

Наркотици / Халюциногени

 
 

Tова са вещества, които променят сетивните възприятия и могат да предизвикат халюцинации. Дрогирането с халюциногени често се сравнява с "пътешествие с реалността" - променя се настроението, смущава се съзнанието, цветовете имат вкус, звуците - цвят, формите са подвижни, при затваряне на очите има видения. Има и неудачни "пътешествия", които водят до силно объркване, загуба на ориентация, възкресяват се кошмари, може да се стигне до паника. Към халюциногените спадат LSD и препаратите мескалин, ергин, фенциклидин и др.

 

LSD

- халюциноген получен по синтетичен път, но той вече не е модерен. Силно токсичен, използван при ритуали на агресивните секти.

Описание: разпространяван е под формата на пощенска марка, цветно изображение на герои, захар на бучки, като микрокомпонент в различни по цвят и форма таблетки и капсули. Приема се чрез поглъщане или облизване на дозата LSD.

Действие: предизвиква сетивно и мозъчно объркване, силни халюцинации с много интензивни цветове: ужасяващи или приятни, усещане за "изкривяване" на звука, нарушена ориентация за време и място.

Последици: след отминаване на ефекта настъпва паника, параноя-страх от преследване, желание за самоубийство или убийство. Рисковете идват от изключително силното въздействие върху човешката психика, водещо до неправилни оценки на ситуацията, опасни решения и нещастни случаи.
Продължителната употреба води до преживявания, описани като "спомени" за халюцинациите, а също така могат да се развият шизофрения и дълбока депресия, ако има скрити психически заболявания.
В организма бързо се формира толеранс към LSDпсихо-стимулант от рода на амфетамините.Първоначално е било разработен като средство за потискане на апетита. През 1985 г. е обявено за незаконно вещество.

РСР

- т.нар. райски или ангелски прах.Известен от 1950г. като вещество, синтезирано за дезориентиране на вражеските армии под формата на аерозол. Мощен халюцинаген.
Описание: Познат под формата на прах, разтвор или смес за пушене.
Действие: предизвиква халюцинации, повишава агресивността, пълно отсъствие на болка, пълна дезориентация.
Последици: психически дискомфорт и амнезия.

Паркизан - популярен препарат сред българските тинейджъри.

Наричат го Българското LSD.В търсене на приятни видения със силно завишени дози, понякога се стига до остри психични разстройства с дезориентация и халюцинация.

за наркотиците:

www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията