| за нас | правила | контакти |

издание 3
България и светът в християнска перспектива
Дата: г
 

Наркотици / Успокоителни и сънотворни

 
 

Барбитурати

Mедицинската употреба на барбитуратите се обуславя от тяхното успокояващо и сънотворно действие. Проблемите с тези вещества идват при злоупотребата с тях, тогава когато поглъщаната всекидневна доза надвиши значително терапевтичната.

Описание: В повечето случаи става дума за таблетки/медикаменти /, които се произвеждат легално и могат да се купят в аптеките.

Действие: намаляване на тревожността и подобряване на съня.

Последици: при злоупотребата с тези вещества се наблюдават нарушения в дишането, чернодробни и бъбречни увреждания, състояние на потиснатост и депресия, сънливост, вцепенение, нечувствителност, опияняване и повръщане. Особено опасна е употребата на тези медикаменти в комбинация с алкохол, която води до фатални последици за здравето и живота на употребяващите ги.
Толерансът към барбитуратите настъпва сравнително бързо - за няколко дни, а продължителната употреба на завишени дози причинява, макар и бавно, силна физическа зависимост. Тя е такава, че ако пристрастеният спре изведнъж гълтането на наркотика, това може да се окаже опасно за живота му. От друга страна, свръхдозите също са фатални - от отравяния с барбитурати умират много хора .

За наркоманите по-интересни са препаратите с кратка и средна продължителност на действие /секонал, нембутал/, в сравнение с дълго действащите от рода на фенобарбитала.

 

Бензодиазепини


Действие: намаляват напрежението, тревогата, безсънието.

Последици: след дълга употреба бензодиазепините могат да причинят физическа зависимост, а психическото пристрастяване към тях е трудно изкоренимо.

Доказано е, че към бензодиазепините жените посягат два пъти по-често от мъжете.

Наркоманите най-често злоупотребяват с бензодиазепинови транквилизатори: диазепам, лексотан, оксазепам и др.

за наркотиците:

www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията