| за нас | правила | контакти |

издание 3
България и светът в християнска перспектива
Дата: г
 

Наркотици / Амфетамини, екстази

 
 

Амфетамините са психо-стимулиращи синтетични вещества, предназначени за медицински цели. Много употребявани през Втората световна война, по време на войната във Виетнам и от хипитата. В първите години на използване са предписвани при депресивни състояния и като средство за отслабване.

Описание: получават се изцяло синтетично. Към тях спадат: бензедрин, фентамин, векамин. Често употребявани амфетаминови производни са : метиламфетанин, метедрин, первитин. Същите са познати под различна форма: таблетки и инжекционно.

Действие: предизвикват еуфория, възбуда с усещане за енергичност, повишен тонус, повишено настроение, супер активност, маскиране на умората, повишена работоспособност.
Преките физиологични и психични ефекти са: сухота в устата, разширени зеници, повишено кръвно налягане, ускорен пулс, повишена температура, учестено дишане, прилив на енергия.Продължителната употреба води до увреждане на мозъчните клетки,параноидно състояние, безпокойство, тревожност; психични симптоми, които могат да прераснат в агресия; повишено кръвно налягане; кожни обриви и инфекции.

Последици: бързо развиване на толерантност и покачване на дозата, апатия, безсъние, депресия, дезориентация, тревожност, загуба на апетит, конвулсии, понякога смърт. Развива се силна психична зависимост.

Екстази

- психо-стимулант от рода на амфетамините.Първоначално е било разработен като средство за потискане на апетита. През 1985 г. е обявено за незаконно вещество.

Описание: Този наркотик е много разпространен под формата на разноцветни таблетки с различни миниатюрни рисунки върху тях.

Действие: поражда желание за скачане и неудържимо движение, за спокойствие и щастие, ето защо е употребяван в дискотеки, купони и партита. Употребата на таблетките в комбинация с алкохол може да завърши с кома и смърт.
Преките физиологични и психични ефекти:
Независимо от начина на приемане, ефектът е много силен и настъпва изключително бързо - около 20 мин. Води до: ускорен пулс, гадене, загуба на апетит; повишена активност на нервната система; повишено кръвно налягане и температура; загуба на чувството за умора.

Последици: бързо привикване, сърдечни и мозъчни смущения, преумора, дисбаланс на целия организъм, отслабване, обилно изпотяване и дехидратация на организма, остри психози и трайни промени в психиката.
Продължителната му употреба води до психични затруднения - объркване, депресия, нарушения на съня, понякога параноидни изживявания; напрежение в мускулите, гадене, замъглени образи, треска, изпотяване, конвулсии.

за наркотиците:

www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията