| за нас | правила | контакти |

издание 3
България и света в християнска перспектива
Дата: г
 

Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.
Псалм 119:105

Библията е Свещеното писание за християните

Думата “библия” е гръцка и означава книга. Всъщност Библията е сборник от книги, писани от различни автори в разстояние на около 1500 години. Тя се състои от две части – Стар завет и Нов завет.

Старият завет е сборник от свещените писания на Израел, писан в продължение на няколко века. Той обхваща историята на евреите от самото й начало до V в.пр.Хр. и се състои от закони, исторически, пророчески и поетически книги.

Първата част на Стария завет се нарича Тора (закон) и се състои от петте Mойсееви книги (Битие, Изход, Левит, Числа и Второзаконие). Тя представлява комбинация от закони и разкази, които покриват първите няколко века от историята на Израел

Историческите книги (Исус Навин, Съдии, 1-4 Царе, 1-2 Летописи, Ездра, Неемия, Естир) разказват историята на Израел от навлизането в Хананската земя (днешна Палестина) до пети век пр. Хр

Пророческите книги (Исая, Еремия, Езекийл, Дванадесете малки пророци) са запис от проповедите на пророците на Израел, които са получени чрез божествено вдъхновение. Тези проповеди покриват многообразни области – коментар и оценка на съвременни политически, социални, религиозни и етични проблеми и събития, призиви за предприемане на определени действия, предсказания за бъдещето.

Псалмите са сборник от поетични текстове (молитви, химни, благодарствени песни и пр.), които са били използвани в храмовото поклонение. Литературата на мъдростта (Притчи, Йов, Еклисиаст) са сборник от поговорки, поучения и философски размишления

Новият завет е писан за много по-кратък исторически период – от средата до края на 1 век сл. Хр. Той описва личността и делото на Исус Христос и неговите първи последователи, както и първите години от създаването на християнската църква. Той се състои от четирите евангелия (Матей, Марк, Лука, Йоан), Деяния на апостолите, Посланията и Откровението на Йоан. Също както Стария завет, Новият е сборник от книги, писани от различни автори и принадлежащи на различни жанрове.

Четирите евангелия описват живота, смъртта и възкресението на Христос. Деяния на Апостолите е писана като продължение на третото евангелие (Лука). Тя покрива периода от около 30-60 г. сл. Хр. и разказва за създаването на ранната църква и рапространението на християнството. Посланията са писма на апостолите до някои от църквите, който се занимават с конкретни проблеми или въпроси, вълнуващи тези църкви. Те излагат някои от основните учения на християнството. Откровението на Йоан представлява серия от видения, които описват края на историята, Страшния съд и бъдещото ново творение.

 
www.Perspective.Bg © 2004 Перспектива - България. Всички права запазени
Репродукцията на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Перспектива-БГ.
Включването на връзки към материали в www.perspective.bg e свободно.
Писмо до редакцията